Alles tegelijk willen doen - minder doen lucht op

Carrière maken, afvallen, een boek schrijven, uitgaan, een feest geven... we willen allemaal heel veel. Helaas kunnen we maar een paar dingen doen met de tijd die we hebben. Wie minder wil voelt zich minder gestrest.

Je hoeft je ambities niet weg te stoppen

Wanneer je gaat schrappen in de lijst met dingen die je wilt doen neem je niet persé afscheid van je ambities. Je zorgt alleen voor ruimte in je leven waardoor je je kunt focussen op dat wat je écht wilt. Wanneer je meer op je schouders neemt dan je aankunt heb je lucht nodig.

Mensen die veel dingen tegelijk willen doen zijn vaak gespannen en hebben gebrek aan overzicht. Ze hebben het idee dat er ‘zoveel’ moet gebeuren. Misschien heb jij ook wel vrienden die het altijd ‘druk’ hebben, maar wel elke dag tijd lijken te hebben voor een gezellig bakkie.

Schrijf alles op wat je wilt

Wat wil je allemaal? Schrijf het eens voor jezelf op. Het kan zijn dat je hier een uur mee bezig bent, of zelfs een paar dagen. Laat de lijst liggen en vul hem aan zodra je nieuwe ideeën krijgt.

Heb je na een paar dagen de volledige lijst? Ga dan aan de slag en verplaats een aantal van je wensen

De ‘ooit-misschien’ lijst

Alle dingen die je wilt doen maar nu niet kan doen verplaats je naar de ‘ooit-misschien’ lijst. Zo hoef je niet bang te zijn dat je leuke dingen vergeet, maar laat je ze wel los zodat je ruimte hebt voor die paar dingen die nu belangrijk voor je zijn.

Je kunt elke week de lijst even doornemen, aanvullen en eventueel aanpassen. Deze simpele methode zorgt voor meer ruimte in je leven en in je hoofd, en zorgt voor focus voor dat wat écht belangrijk is.

Helpt deze methode niet voor jou?

Heb je zoveel te doen dat je niet meer weet wat je ermee aanmoet? Kijk dan eens naar de zelfmanagement methode Getting Things Done (of GTD) van David Allen. Hiermee kun je je leven zo organiseren dat je je doelen bereikt zonder stress