Minder zooi eten

Gezonder worden – 3 dingen die je vandaag kunt doen

Er zijn talloze dingen die je kunt doen om je lichaam gezonder te maken. Wil je beter in je vel komen? Dit zijn drie dingen die je vandaag nog kunt doen om gezonder te worden!

1. Eet weinig bewerkte voeding

Noem het een hype, noem het voortschrijdend inzicht, noem het wetenschap. Eén ding is zeker: bewerkte voeding is niet gezond. En het lijkt erop dat onderzoekers het bij het juiste eind hebben. Door minder bewerkte voeding te eten, bevorder je je gezondheid drastisch in korte tijd.

Maar het is een lastig verhaal. Vooral omdat het eetpatroon van veel mensen is gebouwd rondom bewerkte voeding. Waarom? Omdat het lekker is. En makkelijk. En comfortabel.

De afgelopen decennia zijn we overboord gegaan. Het belast ons lichaam. Doet ons versneld verouderen, bezorgt ons rare kwaaltjes, overtollig lichaamsvet en alle ellende die daaruit voort vloeit.

Dus? Minder bewerkt eten. Meer spul wat uit de grond groeit en minder spul wat uit fabrieken komt.

Mooi spul. Hoe ga je dit aanpakken? Simpel:

  • Eet véél minder snoep.
  • Eet minder gebak en koekjes.
  • Eet minder in de horeca.
  • Eet minder pakjes, zakjes en andere gefabriceerde toestanden.
  • Eet minder geraffineerde granen (wit brood, deeg, witte pasta etc.)
  • Eet véél meer groente.
  • Eet meer fruit.
  • Eet volkoren granen (bruine rijst, volkorenbrood, haver, quinoa etc.).
  • Eet peulvruchten, noten en zaden.

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke, onbewerkte voeding met veel voedingsstoffen. Dan doe je je lijf een plezier.

2. Wandel

Precies. Niet zitten dus. Wandelen is ontzettend gezond voor je lijf. En het is zo simpel. Je kunt eenvoudig meer wandelen. Loop naar de supermarkt, loop naar de trein, parkeer je auto verder. Loop een rondje na het eten. Wandel met een vriendin door een mooi park, in plaats van op de bank zitten met koek.

Wandelen is geweldig. Het is een activiteit waar je lichaam voor ontworpen is, en het kost je nauwelijks moeite.

Wil je weten of je voldoende wandelt? Check je smartphone, en zorg dat je 10.000 stappen op een dag loopt. Dat is een mooi doel. Als je 10.000 stappen loopt dan weet je zeker dat je voldoende beweging krijgt op een dag. Als je daarnaast ook gewoon lekker blijft sporten, dan voelt je lijf zich super. Niet ingewikkeld, gewoon wat vaker de benen nemen.

3. Voel je tevreden

Ontevredenheid is slecht voor je lichaam. Het produceert stresshormonen die alles behalve goed voor je zijn. Wanneer je je tevreden voelt met je leven zoals het nu is, breng je je lichaam en geest in een gezonde staat. Je verwijdert stress, neemt frustratie weg en maakt plaats voor dankbaarheid, geluk, mindfulness en liefde. Allemaal gevoelens die je weerstand versterken en je lichaam gezonder maken.

En het is zo makkelijk. Je kunt daadwerkelijk gezonder worden terwijl je stil zit op de bank. Simpelweg door je gedachten te veranderen en je aandacht te verplaatsen.

Lekker simpel gezond!

Je lijf is een heel ingewikkeld systeem. En zoals ieder systeem is het in gebruik redelijk eenvoudig. Aan de ene kant stop je er dingen in, het systeem doet zijn ding en gooit er aan de andere kant resultaten uit. Deze resultaten zijn voor een groot deel voorspelbaar. Als je patat in je lijf gooit dan reageert het anders dan wanneer je er broccoli in gooit.

Je hoeft niet precies te weten hoe je lijf werkt om er goed voor te kunnen zorgen. Net zoals je niet hoeft te weten hoe je auto werkt om ermee te kunnen rijden. Gewoon het systeem geven wat het nodig heeft voor het resultaat dat jij wenst.